Αναζήτηση

Ένα λουλούδι, φόρος τιμής στους ηλικιωμένους της Θαλπωρής

Για την ανάρτηση σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, με χαρά κοινοποιούμε τα λόγια που μας έγραψε η κα Κατερίνα, συγγενής του κυρίου Νικήτα Ν., που παρευρέθηκε στη γιορτούλα που είχαν ετοιμάσει οι ηλικιωμένοι μας με τους κοινωνικούς λειτουργούς της Μονάδας.


1η Οκτωβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας. Στη Θαλπωρή ετοίμασαν μια γιορτή. Μια γιορτή αφιερωμένη στην πολύπαθη αυτή γενιά. Την ετοίμαζαν μέρες... έφτιαχναν γλυκά, έλεγαν αστεία... Τελικά γιορτάστηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Ακούστηκαν ποιήματα και μαντινάδες που εξυμνούσαν τη δύναμη της γνώσης που προήλθε από τις εμπειρίες αυτών των ανθρώπων και τη χρησιμότητα της μεταλαμπάδευσης αυτής της γνώσης στις επόμενες γενιές. Ακούστηκαν παροιμίες, σοφά λόγια του λαού μας που μιλούν για τις χάρες των παππούδων μας. Γεύτηκαν τα γλυκίσματα που οι ίδιοι είχαν ετοιμάσει. Τα μάτια των παππούδων και των γιαγιάδων έλαμπαν, στα χείλη τους σχηματίστηκε ένα τεράστιο χαμόγελο. Στο τέλος και η έκπληξη... Υπήρχε δώρο! Από ένα γλαστράκι με ένα λουλούδι που θα μπορέσουν να το φυτέψουν στον κήπο της Θαλπωρής. Να έχουν κάτι ακόμη να μας αφήσουν...

Όση ώρα τους παρακολουθούσα, σκεφτόμουν πως αυτοί οι άνθρωποι στη νιότη τους είχαν ζήσει πολέμους, φτώχεια, αρρώστιες, κι όμως η αντίδραση τους ήταν σαν μικρού παιδιού. Ήταν χαρούμενοι διότι έβλεπαν εμάς τους νεότερους να τους λέμε ευχαριστώ που υπάρχουν στη ζωή μας. Ότι δεν τους ξεχνάμε. Ότι μας είναι χρήσιμοι. Ότι είναι καθήκον μας να τους φροντίζουμε. Ότι και τα δικά μας μάτια λάμπουν όταν τους βλέπουμε έτσι χαρούμενους. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Ένα όμορφο απόγευμα.»

26 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Πάσχα 2022

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ